150 jaar Nederlandse reclame > De collectie van het ReclameArsenaal

?Reclame voor RanjaDe collectie van het ReclameArsenaal is vanaf circa 1975 bijeengebracht door diverse reclamemensen en door enkele particuliere verzamelaars. De verzameling omvat zo een 30.000 reclameuitingen vanaf omstreeks 1850. Het betreft vooral affiches en klein drukwerk. Daarnaast zijn er advertenties, bioscoopdia's, radio- en tv-commercials, verpakkingen en varia zoals emailleborden, bordspelen, displays enz.

Behalve de eigen collecties beheert het ReclameArsenaal ook de historische collectie JC Decaux (voorheen Publex BV), de affichecollectie van de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en de affichecollectie van het Stedelijk Museum Roermond. Deze drie collecties zijn een langdurig bruikleen.

De collecties worden bewaard in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis[link naar www.IISG.nl]. Ze kunnen daar op aanvraag in de studiezaal tijdens openingstijden worden geraadpleegd.

Naast reclamemateriaal heeft het ReclameArsenaal ook een bibliotheek. Die collectie omvat ca. 500 boeken en zo een 130 tijdschrifttitels. Deze literatuur kan worden opgezocht in de rubriek bibliotheek van de website www.reclamearsenaal.nl. Ook deze boeken en tijdschriften kunnen op aanvraag in het IISG worden geraadpleegd.

Voorbeelden uit deze collectie 150 jaar Nederlandse reclame

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie