1975-2001: Foto-opdrachten Nederlandse geschiedenis > Een nieuwe generatie

 Photo: Céline van Balen: Portret van Anna Tsjeischvili

De eerste twintig jaar waren de foto’s  van de opdrachten bijna uitsluitend documentair van karakter. Maar begin jaren negentig werd al een kentering zichtbaar in de opvattingen van de fotografen, zoals bij de opdracht ”Recreatie in Nederland“ waarbij de fotograaf Hannes Wallrafen geënsceneerde foto’s maakt.

Een nieuwe, jongere generatie trad naar voren. Steeds vaker wordt er geposeerd voor een foto en worden er een technische camera en flitser gebruikt, zwart-wit fotografie is vervangen door kleur en de formaten van de afdrukken worden steeds groter. Alhoewel de opdrachten tot in 2003 hun documentaire karakter behouden hebben, zit er qua aanpak, inhoudelijk en technisch, een wereld van verschil tussen de journalistieke reportage in zwart-wit uit 1977 over de werkloosheid in Nederland en een opdracht als “Buren” uit 2000 of de portretten van ‘Kinderen van zeven’ van Céline van Balen uit 1999.

Tot 1995 waren de opdrachten een interne aangelegenheid van het Rijksmuseum. Sinds 1997 worden de opdrachten samen met NRC Handelsblad verstrekt, onder de naam: Document Nederland. Inhoudelijk bleef het doel de verandering en vernieuwing van de Nederlandse samenleving vast te leggen. Inmiddels zijn al weer vijf van deze opdrachten nieuwe stijl als tentoonstelling en in een bijlage van NRC Handelsblad te zien geweest. De zesde is in de maak,” Forever young ” met foto’s van Janine Schrijver over de actieve, gezonde 55+ generatie en de plannen voor de komende jaren liggen klaar.

Fotocollectie Rijksmuseum

Voorbeelden uit deze collectie 1975-2001: Foto-opdrachten Nederlandse geschiedenis

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie