Album amicorum A.L.G. Bosboom-Toussaint, 1882 > Biografie A.L.G. Bosboom-Toussaint

Anna Louisa Geertruida Toussaint. Tekening door N. Pieneman, ca. 1840.Anna Louisa Geertruida (haar vrienden noemden haar ‘Truitje’)Toussaint (1812-1886) werd in Alkmaar geboren. Na een kortstondige loopbaan als ‘schoolhouderes’ en gouvernante, debuteerde zij in 1837 met de novelle Almagro. In de volgende jaren legde ze zich toe de historische roman. Bekende titels zijn De graaf van Devonshire (1838), Het Huis Lauernesse (1840) en De Delftsche wonderdokter (1870/1871).

Na een ongelukkige verloving met De Gids-redacteur Bakhuizen van den Brink, trouwde zij in 1851 met de schilder Jan Bosboom.

Behalve historische romans schreef ze ook enkele eigentijdse zedenromans. Het bekendste voorbeeld is Majoor Frans (1874), met als onderwerp 'de strijd eener vrouw tegen zich zelve en de wereld' zoals de schrijfster zelf aangaf. Al tijdens haar leven werd Majoor Frans vertaald in het Engels, Frans, Duits en Zweeds.

Bosboom-Toussaint wordt door de literaire handboeken nog steeds beschouwd als behorend tot de beste 19de-eeuwse Nederlandse auteurs. Op de website van het Regionaal Archief te Alkmaar (zoek onder: beeldbank) is meer beeldmateriaal over de schrijfster te vinden.

Voorbeelden uit deze collectie Album amicorum A.L.G. Bosboom-Toussaint, 1882

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie