De Waarheid. In de schaduw van de wederopbouw > Hans Wolf (1909-1992)

Hans Wolf kwam rond 1930 in contact met Joris Ivens, voor wie hij korte tijd als assistent werkte. Vervolgens werkte hij op uitnodiging van cineast Jean Dréville in Parijs als assistent-cameraman aan de film Pomme d'Amour. Na deze film kon hij door de economische crisis geen werk meer vinden in de filmindustrie.

Zwervend door Parijs begon Wolf te fotograferen. Enkele van zijn opvallende experimentele opnamen werden gepubliceerd in het tijdschrift Filmliga. Na zijn verblijf in Parijs kwam hij in contact met de kring rond Paul Schuitema en woonde een tijd in het gemeenschapshuis in Voorburg als huisgenoot van onder anderen Emmy Andriesse. In de jaren 1935-1936 werkte hij als assistent van Piet Zwart.

Wolf was overtuigd communist en dat bepaalde zijn vriendenkring en opdrachtgevers. Zo werkte hij na de Tweede Wereldoorlog als vaste fotograaf voor Uilenspiegel. Daarnaast maakte hij vooral portretten van kinderen. Deze foto's zouden eind jaren vijftig bij de Amsterdamse uitgeverij Paris in boekvorm verschijnen, maar het boek kwam ondanks een contractuele verplichting nooit uit. Dit deed Hans Wolf besluiten om te stoppen met fotograferen en een MO-akte Frans te gaan halen.

<< Terug

Voorbeelden uit deze collectie De Waarheid. In de schaduw van de wederopbouw

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie