Het militaire leven > Het dagelijks leven van de militair

 Soldaten exerceerden eindeloos. Ze werden gedrild in militaire bewegingen. Het laden van het geweer, positie nemen, richten, schieten en plaats maken voor de man achter je. Het werd er in gestampt zodat de soldaten deze handelingen in het heetst van de strijd nog uit konden voeren. 'Wapenhandelinghe' van Jacob de Gheyn II uit 1607 laat zien hoe dat in de tijd van Maurits gebeurde. Uit 1730 is er een gekleurd manuscript van Ernst Willem van Bilderbeek, en de 'Ecole du Soldat' van Hyppolyte Bellangé toont het exerceren in het begin van de 19de eeuw.

Hoe het leven in de kazernes eruit zag is te zien op de tekeningen van Oswald Gualtherie d'Aumerie. Veel werk is er van Jan Hoynck van Papendrecht een kunstenaar die leefde van het schilderen en tekenen van het militaire leven.

Ook het geordende karakter van het militaire bestaan komt aan bod. In de 'Stokvischorders' parodieert Willem Constantijn Staring de officiële orders voor het eten van stokvis op Goede Vrijdag. Fotoalbums en egodocumenten completeren dit deel van de collectie.

Ga direct naar:

Voorbeelden uit deze collectie Het militaire leven

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie