Hoogtepunten van het Letterkundig Museum > Herman Heijermans (1864-1924)

Herman HeijermansHerman Heijermans is de belangrijkste toneelschrijver van zijn generatie. Als regisseur en toneelleider heeft hij een grote invloed uitgeoefend op de toneelpraktijk. Vanaf 1898 was er bijna ieder jaar een première van een nieuw stuk van Heijermans, vrijwel altijd opgevoerd door de NV De Nederlandsche Toneelvereeniging in Amsterdam. Ook internationaal genoot hij grote faam. Als essayist begeleidde hij niet alleen het contemporaine toneel maar als socialist ook de ideologische achtergronden van zijn werk.

De collectie-Heijermans van het Letterkundig Museum beslaat de periode 1878-1924. De basis van de collectie wordt gevormd door de schriftelijke nalatenschap van Herman Heijermans. De collectie is in de loop der jaren uitgebreid met documenten uit andere nalatenschappen en archieven. De collectie omvat brieven van en aan Heijermans (waaronder een aantal kopieboeken), autografen, typoscripten (waaronder regie- en souffleursboeken), drukproeven, officiële documenten, persoonlijke documenten en een opdrachtexemplaar.

Voor deze site is het in 1900 voor de eerste maal opgevoerde toneelstuk Op hoop van zegen uitgekozen (klik op 'inhoudsopgave' om door het document te bladeren).

<< terug naar het overzicht   |   volgende schrijver >>

Voorbeelden uit deze collectie Hoogtepunten van het Letterkundig Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie