Hoogtepunten van het Letterkundig Museum > J. Slauerhoff (1898-1936)

J. Slauerhoff
J. Slauerhoff – die gerekend kan worden tot de groep rond het tijdschrift De Vrije Bladen en later Forum – is een van de belangrijkste dichters en romanschrijvers uit de periode tussen de beide wereldoorlogen van de vorige eeuw. Voor de jongeren rond De Vrije Bladen was Slauerhoff een ijkpunt, wat blijkt uit het opmerkelijke aantal studies, briefuitgaven en biografische artikelen die zijn tijdgenoten aan Slauerhoff hebben gewijd. Ook voor na hem komende generaties heeft hij een dergelijke rol vervuld.

De collectie-Slauerhoff van het Letterkundig Museum beslaat de periode 1913-1936. De basis van de collectie wordt gevormd door de nalatenschap van Slauerhoff, zoals die kort na Slauerhoffs overlijden bij de voorbereiding van zijn Verzamelde werken bijeen is gebracht.

De collectie is in de loop der jaren uitgebreid met documenten uit andere nalatenschappen en archieven. De collectie omvat brieven van en aan Slauerhoff, autografen, typoscripten, drukproeven, officiële documenten en persoonlijke documenten.

Voor deze site is het manuscript van de in 1934 verschenen dichtbundel Soleares, een cahier met (gedeeltelijk) handschrift, typoscript en druksels, uitgekozen (klik op 'inhoudsopgave' om door het document te bladeren). De tekst bevat tevens aanvullende aantekeningen van E. du Perron.

<< terug naar het overzicht   |   volgende schrijver >>

Voorbeelden uit deze collectie Hoogtepunten van het Letterkundig Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie