Hoogtepunten van het Letterkundig Museum > Over de collectie

Hier krijgt de poëzie licht en lucht: fragment uit een pagina uit 'Het Boek van de Buissche Heide', met foto's van Henriette Roland Holst

Het in 1954 opgerichte Letterkundig Museum beheert zo’n 6000 literaire archieven en collecties van vooral Nederlandstalige auteurs. Het verzamelgebied strekt zich uit vanaf 1750 tot vandaag, met het zwaartepunt op de twintigste eeuw. De archieven en collecties verschillen onderling sterk van omvang, maar bestaan in het algemeen uit brieven, manuscripten, typoscripten, drukproeven, knipsels, persoonlijke documenten en in sommige gevallen beeld- en geluid materiaal. Boeken verzamelt het museum niet, boeken waarin een opdracht is geschreven – en daardoor document zijn geworden - echter weer wel. Uiteraard komt men in de beheerde archieven of collecties niet uitsluitend literair materiaal tegen, maar ook briefwisselingen van schrijvers met kunstenaars, geleerden, politici, uitgevers en dergelijken. Verder is er een grote knipselcollectie met boekbesprekingen en interviews met schrijvers.

Aan de hand van de dertien voor deze site gekozen hoogtepunten maakt u kennis met een klein, representatief gedeelte van de collectie van het Letterkundig Museum.

lees meer over het collectiemateriaal >>

Voorbeelden uit deze collectie Hoogtepunten van het Letterkundig Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie