Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting > Professionele fotografen

Cas Oorthuys met fototoestel verborgen onder jas (gereconstrueerde opname na de oorlog), bij zijn huis aan de Amstel 3, Amsterdam (eind mei 1945)De meeste professionele fotografen gingen zelfstandig te werk. Enkelen werkten in opdracht of organiseerden zich, zoals de groep ‘De Ondergedoken Camera’ die tijdens de laatste maanden de hongerwinter in Amsterdam documenteerde. Dit fotomateriaal is achteraf gezien bepalend voor ons beeld van de hongerwinter. Charles Breijer, Cas Oorthuys en Hans Sibbelee waren lid van deze groep. In vergelijking met het werk van andere leden van De Ondergedoken Camera, zijn de illegale foto’s van Charles Breijer vooral van belang omdat zij verschillende aspecten van het gewapend verzet tonen.

Violette Cornelius was betrokken bij de Persoonsbewijzen Centrale. Zich bewust van de risico’s maakte Violette Cornelius in 1942 een unieke reportage van de valse persoonsbewijzen die werden vervaardigd voor bevriende kunstenaars. Vijf van de zeven leden van de groep overleefden de oorlog niet.

Ook Bert Haanstra maakte foto's van te vervalsen papieren, stempels en handtekeningen voor de Persoonsbewijzen Centrale. Verder maakte hij in de loop van twee jaar 3500 opnamen van plattegronden van bruggen, fabrieken en Duitse verdedigingswerken.

Hans Sibbelee maakte in opdracht van het Ministerie van OK en W foto's van de belangrijkste monumenten in Nederland. Verder documenteerde hij illegale activiteiten, onder meer op zijn onderduikadres aan de Kromme Waal 31 te Amsterdam. Ook legde hij wapenoefeningen en -instructies vast.

Ed van Wijk fotografeerde de verwoesting van Rotterdam en neergestorte Duitse vliegtuigen, Dolle Dinsdag (5 september 1944) en in hetzelfde jaar de evacuatie van de Haagse wijk Marlot en Wassenaar, fietsenroof, het bombardement van het Bezuidenhout en uiteindelijk de bevrijding.

Voorbeelden uit deze collectie Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie