Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953 > Biografie Charles Breijer (1914)

Voor Charles Breijer waren fotografie en film bij uitstek journalistieke middelen. Het ging hem niet om 'mooie plaatjes' maar veeleer om de overdracht van informatie. Desalniettemin tonen zijn foto's duidelijk de invloed van de Nieuwe Fotografie. De Russische film en de films van Joris Ivens vormden een belangrijke inspiratiebron voor Breijers beeldtaal.

In 1937 begon Breijer zijn loopbaan als professioneel fotograaf bij uitgeverij De Arbeiderspers. Hij maakte onder meer fotoreportages voor het weekblad Wij. Ons werk ons leven, een modern vormgegeven blad met veel ruimte voor fotografie en fotomontages. Bij De Arbeiderspers raakte Breijer bevriend met Cas Oorthuys, die hem stimuleerde tot experimenten en van wie hij veel leerde.

Direct na de Duitse inval kwam de pers onder strenge censuur, fotografen werden verplicht lid  van het Verbond van Nederlandsche Journalisten, dat onder toezicht stond van het Bureau Fotopers. Breijer liet zich registreren om als fotograaf door te kunnen werken en als dekmantel voor zijn ondergrondse activiteiten. Al in de eerste bezettingsjaren gebruikte hij zijn perskaart om aspecten van het dagelijks leven vast te leggen die de bezetter niet welgevallig waren. Zo fotografeerde hij als een van de weinigen de afsluiting van de joodse wijk in Amsterdam.

In de loop van 1944 leerde hij Fritz Kahlenberg kennen en raakte hij betrokken bij De Ondergedoken Camera, een groep Amsterdamse fotografen die het laatste jaar van de Duitse bezetting vastlegde. Hij maakte niet minder dan 260 opnamen, deels vanuit een fietstas waarin hij zijn camera had verstopt. In vergelijking met het werk van andere leden van De Ondergedoken Camera, zijn de illegale foto's van Charles Breijer vooral van belang omdat zij verschillende aspecten van het gewapend verzet tonen.

Breijer vertrok in 1947 als cameraman in spé naar Indonesië en bleef tot 1953. Na zijn terugkeer in Nederland heeft Breijer zich voornamelijk op de film toegelegd en nauwelijks meer gefotografeerd.

Voorbeelden uit deze collectie Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie