Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953 > Biografie Lex de Herder (1927-2000)

Na de oorlog kwam Lex de Herder via zijn werk in aanraking met persfotografen. Gestimuleerd door zijn werkomgeving besloot hij zelf persfotograaf te worden en solliciteerde bij het Centraal Foto Persbureau van E.A. (Erik) Hof. Op 11 mei 1948 deed hij vervolgens examen bij de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten en behaalde zijn diploma.

Lex de Herder werd begin 1949 als dienstplichtig soldaat uitgezonden naar Indonesië, standplaats Soerabaja (Oost-Java) waar hij van 15 februari tot 15 juli 1950 omroeper was bij Radio Republik Indonesia Serikat en soldaten fotoles gaf. Na zijn repatriëring keerde hij niet meer terug naar het Centraal Foto Persbureau, maar ging hij werken bij het Rotterdamse fotobureau van Johan Klaver. Zestien jaar lang was hij daar in dienst als reclame- en bedrijfsfotograaf, totdat het Rotterdams Nieuwsblad hem in 1967 vroeg om voor deze krant te komen werken. Daar voorzag hij onder meer Ton Schuurmans' wekelijkse rubriek 'Ter Plaatse' van foto's. Op 1 september 1969 werd Lex de Herder benoemd tot fotoredacteur van deze krant en ging dientengevolge minder fotograferen.

In 1989 ging hij met vervroegd pensioen. Als stadsfotograaf van Rotterdam leek het archiefdeel dat de stad en zijn bewoners documenteert vooral thuis te horen bij het Gemeente Archief Rotterdam. Het resterende archief werd overgedragen aan het nfa. Hierin zijn onder meer natuurfoto's te vinden en reportages van zijn jaarlijkse reizen naar Parijs.

Voorbeelden uit deze collectie Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie