Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953 > Charles Breijer

Charles Breijer staat in zee te filmen, IndonesiëToen Breijer in 1947 als cameraman in spé naar Indonesië reisde, werd hij in de eerste plaats getrokken door avontuur. Daarbij was er ook sprake van een zeker idealisme: hij wilde bijdragen aan de opbouw van een zelfstandige Indonesische staat. Breijer kwam in dienst van het Gouvernements Filmbedrijf en werkte mee aan 'Wordende Wereld', de bioscoopjournaals voor Indonesië.

Het Gouvernements Filmbedrijf was in handen van de Nederlandse filmer J.C. Mol (1891-1954) en produceerde Nederlands-Indische propaganda films. Daarbij was Breijer gebonden aan de richtlijnen van de Regeeringsvoorlichtingsdienst. In dit kader filmde Breijer veel humanitaire onderwerpen: medische zorg, voedseluitdelingen en herstelwerkzaamheden, allemaal Nederlandse activiteiten.

Daarnaast fotografeerde hij voor zichzelf en zonder (zelf)censuur het dagelijkse leven van Nederlanders en Indonesiërs op Bali, Borneo, Java, Sulawesi en Sumatra. Deze opnamen zijn vooral van belang omdat ze niet het beleid van de Nederlandse regering vertolken, maar onverbloemd de gespannen sfeer in de laatste koloniale jaren tonen.

Een enkele keer kreeg Breijer een opdracht van bladen als Panorama en Libelle. Na de soevereiniteitsoverdracht fotografeerde hij veel landschappen, rituele dansen op Bali, straattaferelen en 'volkstypen', allemaal onderwerpen die hij dacht goed te kunnen verkopen.

De in deze site getoonde foto's bleven grotendeels ongepubliceerd. Alleen de reportage 'Een dag uit het leven van soldaat Jan de Wit' verscheen in 1948 in een boek, namelijk Onze jongens overzee. Na de soevereiniteitsoverdracht werkte Breijer tot 1954 als filmer voor de nieuwe Indonesische regering.

Zie ook:
Biografie van Charles Breijer

Voorbeelden uit deze collectie Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie