Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953 > De Nederlandse pers over Een staat in wording

Een voorbeeld van de ontvangst van het boek door de Nederlandse pers is te vinden in een artikel dat Beb Vuyk schreef voor De Vrije Katheder:

'De laatste jaren zijn de uitstalkasten van onze boekhandel overstroomd geworden met een groot aantal plaatwerken over Indië. Velen ervan waren uitstekend uitgegeven en brachten een schat van goede foto's. Zij waren verleden tijd op het zelfde ogenblik dat ze uitkwamen. Zij gaven beelden uit de kolonie Nederlands-Indië, waar de Hollanders heersten in hun koele moderne huizen, in hun grote fabrieken, in hun uitstekend georganiseerde ondernemingen en goed geoutilleerde laboratoria. In dit bestel nam de Indonesiër een hem toegewezen plaats in, als koelie, inlands schrijver, tuinman, of chauffeur. Men zwaaide hem in deze functies gul alle lof toe en roemde hem om zijn artistieke begaafdheid als danser, houtsnijder en zilversmid, veilig en ongevaarlijk als een levend museumstuk van kostelijke waarde. De fotomontages van Cas Oorthuys brengen van hem een nieuw beeld. Een staat in wording, een staat van levende bewuste mensen, mensen als wij werkend in bezield verband.' (2)

Een voorbeeld van het soort boeken dat Beb Vuijk hierboven omschrijft is Gordel van Smaragd, ook van Uitgeverij Contact uit Amsterdam, dat een jaar voor Een staat in wording verscheen. (3)

Voorbeelden uit deze collectie Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie