Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953 > Lex de Herder

Lex de Herder aan boord van de s.s. Waterman op weg naar Indonesië (1949)Lex de Herder werd begin 1949 als dienstplichtig soldaat uitgezonden naar Indonesië, standplaats Soerabaja (Oost-Java) waar hij van 15 februari tot 15 juli 1950 omroeper was van het programma voor de Nederlandse strijdkrachten bij Radio Republik Indonesia Serikat. Met zijn in 1948 behaalde diploma van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten werkte hij hier van 1949 tot 1950 tevens als fotograaf bij de Dienst Legercontacten en gaf foto-onderwijs aan soldaten.

De negatieven uit zijn archief en de drie fotoalbums geven een beeld van het dagelijks leven van het Nederlandse leger op het eiland Java. De albums vormen een mengeling van oorlogsfotografie, kiekjes van de hoogtepunten uit het soldatenbestaan, toeristische fotografie en documenten waaronder bonnetjes van genuttigde dranken.

De foto's vertonen de meeste raakvlakken met Breijers reportage 'Een dag uit het leven van soldaat Jan de Wit'. Lex de Herder zond de negatieven van zijn belevenissen naar huis waar zijn vader ze liet afdrukken en vervolgens in albums plakte. De Herder bleef tot 1950 in Indonesië.

Zie ook:
Biografie van Lex de Herder

 

Voorbeelden uit deze collectie Indonesië onafhankelijk - foto's 1947-1953

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie