Jeugdtijdschriften 1883 tot 1950 > De stormmeeuw (1934-1945)

Als tweemaandelijks en later maandelijks orgaan van de Nationale Jeugdstorm propageert ‘De stormmeeuw’ in alles het gedachtegoed van het nationaalsocialisme. De achterliggende boodschap van het blad is helder: een individu moet zijn/haar belangen ondergeschikt maken aan die van het hele volk, en de jeugd moet strijdbaar zijn, een oprechte natuurlijkheid bezitten en liefde voor het vaderland en kameraden hoog in het vaandel hebben staan. Om deze ideeën kracht bij te zetten maken de schrijvers van ‘De stormmeeuw’ gebruik van militaristische taal die tot uiting komt in woorden als leiders, stormsters en stormers, marcheren en strijden.

In het tijdschrift zijn voornamelijk artikelen te vinden. Een deel hiervan is expliciet gericht op de vorming van de jeugd, de voorbereiding op de strijd en de verdediging van het vaderland. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder meer het vorstenhuis, werkloosheid onder de jeugd of arbeidsvreugde. Ook neutralere onderwerpen komen aan bod (natuur, vliegtuigen, sport e.d.). Deze zijn vaak echter zó belicht dat de nazistische ideologie er ook hier doorheen schemert. Het belang van de eigen cultuur wordt voortdurend onderstreept en in de verstrekte informatie staat ‘het nut’ voorop.

Ter ontspanning bevat ‘Stormmeeuw’ naast een enkel verhaal vooral rubrieken over actieve hobby’s, zoals postzegels verzamelen, het bouwen van boten en het africhten van honden. De jeugd wordt opgeroepen niet alleen te lezen, maar vooral te doen! In de rubriek ‘breinbestormingen’ vindt ze raadsels en puzzels; inzenders uit diverse plaatsen in Nederland gaan er de strijd met elkaar aan.

Achterin ‘Stormmeeuw’ staan mededelingen over activiteiten van de jeugdstorm en troepnieuws. Het blad is voornamelijk geïllustreerd met foto’s.

Gedigitaliseerd: vol. 1, nr. 1 (1934) – vol. 11, nr. 4 (1945) (nooduitgave)

Bekijk exemplaren van Stormmeeuw >>
Terug naar het Jeugdtijdschriften overzicht >>

Voorbeelden uit deze collectie Jeugdtijdschriften 1883 tot 1950

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie