Oorlogsaffiches 1940-1945 > De Duitse propagandamachine

 Affiche: Oproep voor het vrijwilligerslegioenIn 1941 kwam de nationaal-socialistische propagandamachine in het bezette Nederland op stoom. De Duitse bezetter besteedde vanaf dat moment veel zorg en aandacht aan het uitdragen van de nationaal-socialistische boodschap in de vorm van affiches.

Het Nederlandse 'broedervolk' werd opgeroepen met Hitler-Duitsland tegen de vijanden van het Derde Rijk ten strijde te trekken. Met wervende affiches werden jonge Nederlandse mannen opgeroepen toe te treden tot de Waffen SS. De zegeningen van Hitlers nationaal-socialisme werden in woord en beeld uitgebreid voor het voetlicht gebracht.

Een stroom van steeds terugkerende propaganda thema's werd op de bevolking losgelaten. Joodse Nederlanders werden gestigmatiseerd en moesten geheel uit het maatschappelijk leven verdreven worden.

Tot ergernis van de Duitsers werd het in Nederland een nationale sport om zoveel mogelijk politieke affiches af te scheuren of te bekladden met kreten als OZO (Oranje zal overwinnen), RAF (Royal Air Force) of een simpele grote W (Wilhelmina). Op het affiche: "V=Victorie, want Duitschland wint voor Europa op alle fronten" schreef een Amsterdammer: "Doet U voor mij vooral geen moeite".

Voorbeelden uit deze collectie Oorlogsaffiches 1940-1945

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie