Oorlogsaffiches 1940-1945 > Propaganda voor de NSB

 Affiche voor de NSBDe in 1931 opgerichte Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) vervaardigde een groot aantal affiches. Wat voor de oorlog via democratische weg en verkiezingscampagnes niet kon worden gerealiseerd, moest nu wel gaan lukken: een nationaal-socialistisch Nederland onder aanvoering van 'Leider' Anton Mussert. In het door Duitsland en het fascistische Italië gedomineerde Europa zou hij een prominente positie voor Nederland weten te bewerkstelligen.

De NSB manifesteerde zich nadrukkelijk. Door affiches met teksten als "Mussert strijdt voor Nederlands' plaats in het Nieuwe Europa. Strijdt mee!" werd de bevolking opgeroepen de kant van de NSB te kiezen. De WA (Weerafdeling), de knokploeg van de NSB, trok er op uit en om de affiches van de beweging overal waar dat maar mogelijk was op te hangen.

Burgemeesters probeerden aan dit 'wildplakken' een einde te maken door het uitvaardigen van politieverordeningen. Maar Musserts aanhang wist zich gesteund door de Duitse bezetter. Op 2 april 1941 kregen de gemeentes van de Duitse autoriteiten opdracht "alle voor propaganda in aanmerking komende vlakten aan de NSB ter beschikking te stellen".

Voorbeelden uit deze collectie Oorlogsaffiches 1940-1945

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie