Pioniersfotografie uit Nederlands-Indië > Christiaan Benjamin Nieuwenhuis

Surau Taloek/Bukittinggi/Sumatera, fotograaf Nieuwenhuis, 1895-1905Nieuwenhuis kwam in 1884 als lid van de Koninklijke Militaire Kapel naar Jakarta. Hier leerde hij fotograferen bij het atelier van Koene & Co. In 1892 had hij zijn eigen studio in Padang op Sumatra, waar hij visitekaartportretten maakte van Europeanen en welgestelde Sumatranen.

Nieuwenhuis reisde veel door Sumatra en fotografeerde het landschap. Hij had bijzondere aandacht voor ijzeren bruggen, spoorwegen en stations. Daarnaast laten Nieuwenhuis' foto's de inheemse bevolking en de verschillende aspecten van hun cultuur zien. Hij fotografeerde huizen van de Minangkabauers, markttaferelen, vrouwen die de was doen in de rivier en mannen bij de moskee.

Ook maakte Nieuwenhuis foto's van de oorspronkelijke bewoners in hun traditionele kledij. Deze foto's werden, soms in albums, verkocht aan toeristen. Zij vonden hun weg naar Europa waar deze foto's verschenen in populaire reisverhalen en wetenschappelijke essays.

Uit:
Anneke Groeneveld, C.B. Nieuwenhuis' Views of Sumatra, in Toward Independence, A Century of Indonesia Photgraphed, San Francisco 1991, p. 64 t/m 71

Voorbeelden uit deze collectie Pioniersfotografie uit Nederlands-Indië

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie