Prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis > Van staatsieportret tot vakantiekiekje

De koninklijke familie in Canada, 1943Statige foto's van koningin Wilhelmina met haar echtgenoot prins Hendrik overheersen in het oudste deel van de collectie. De portretten zijn in de meerderheid omdat het technisch nog niet mogelijk was op elke gewenste plaats en ieder tijdstip een foto te maken.

In de jaren '20 verbeterde de techniek van het fotograferen. Er verschenen steeds meer foto's van koningin Wilhelmina die haar functie uitoefende, vaak met prinses Juliana aan haar zijde. Dit zijn persfoto's: visuele verslagen van officiƫle gebeurtenissen als een koninklijk bezoek aan een bloemententoonstelling, of de opening van de Staten-Generaal op Prinsjesdag.

In de Tweede Wereldoorlog koesterden veel Nederlanders de schaarse nieuwe afbeeldingen van leden van het Koninklijk Huis. Deze foto's hielden de hoop op bevrijding levend. Zo kende bijna iedereen de foto van koningin Wilhelmina in Canada, temidden van het gezin van haar dochter.

Na de Tweede Wereldoorlog, en vooral na de inhuldiging van koningin Juliana in 1948, was er meer belangstelling voor foto's van de prinsesjes en hun ouders in de omgeving van het paleis Soestdijk, tussen de huisdieren en bij het beoefenen van sporten of hobby's.

De collectie prentbriefkaarten maakt zo zichtbaar hoe de afstand tussen vorst en volk in de loop der jaren steeds kleiner werd.

Voorbeelden uit deze collectie Prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie