Straatliederen > Drukkers en uitgevers

 Titelblad van uitgave van Klein JanDe beroemdste drukker en verkoper van Nederlandse liedbladen was Klein Jan, uit het begin van de 18e eeuw. Deze Amsterdamse 'vrolijke kramer' schreef zelf ook liedteksten en ventte ze in blad- of boekvorm uit met behulp van een hondenwagen. We kennen Klein Jan en zijn collega's omdat hun namen vaak onderaan het liedblad werden gedrukt.

Een belangrijk productiecentrum voor liedbladen in de 18e en 19e eeuw is Amsterdam, en dan vooral de Jordaan. Drukkers als Holst (onder meer Egelantiersgracht), Van de Linden, Van de Geer (beide Egelantiersstraat), Vislaake (Rozenstraat) en Wendel (Anjeliersgracht) zijn met tientallen bladen vertegenwoordigd. Ook andere steden kennen beroemde drukkers, zoals de Rotterdammers Ulrich en De Koning. De meest voorkomende drukker in de collectie is F. Rombouts uit Roosendaal.

In de collecties van Moormann en Wouters zijn vooral Noord-Nederlandse bladen opgenomen. De enorme hoeveelheid liedbladen uit de zuidelijke Nederlanden (het huidige België) blijft daardoor onderbelicht. Met de collectie liedbladen van het Gentse familiebedrijf Van Paemel is enigszins in deze lacune voorzien.
 
Een behoorlijk deel van de bladen verscheen anoniem of met een gefingeerd adres. Een van de redenen hiervoor is dat er in roerige tijden zware sancties konden staan op het produceren van onwelgevallige liederen.

Voorbeelden uit deze collectie Straatliederen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie