Vincent van Gogh: brieven, kunst en context > Briefschetsen

Van Gogh maakte in zijn brieven vaak schetsen van een schilderij waarmee hij bezig was, of dat hij net voltooid had. "Krabbels" noemde hij ze. Soms stuurde hij een losse schets mee. Hij gebruikte meestal gewone schrijfinkt, en af en toe schreef hij de namen van de kleuren erbij. Ook legde hij wel eens al tekenend iets uit, bijvoorbeeld hoe hij de kleuren op zijn palet rangschikte.


Eigen werk
In zijn brieven maakte Van Gogh vaak tekeningetjes om een beschrijving toe te lichten. “Hierbij ingesloten een erg slechte krabbel van de Sterrennacht”, schreef hij in 1888 bijvoorbeeld aan zijn vriend, de Belgische kunstenaar Eugène Boch. Hij voegde een schets toe van “een studie van de Rhône, van de met gaslicht verlichte stad”. [brief 693]
Bekijk brieven waarin Van Gogh spreekt over zijn werk >> 


Schetsen uit het atelier
Van Gogh had een beeldend taalgebruik, maar vond het soms toch nodig om zijn woorden met een schets toe te lichten. Dat kon bijvoorbeeld een slordige plattegrond van zijn atelier zijn, of juist een gedetailleerde weergave van een perspectiefraam dat hij had laten maken, of een bepaald type penselen waar hij Theo om vroeg.
Bekijk brieven met schetsen uit het atelier >>

<< Terug naar het overzicht | Bekijk het volgende thema >>

Voorbeelden uit deze collectie Vincent van Gogh: brieven, kunst en context

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie