Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukt textiel voor West en Midden Afrika > Stoffen en prints

De in Helmond vervaardigde batik vormde in het begin een goed alternatief voor de Indische markt. Deze markt voor batiks werd echter steeds minder aantrekkelijk. Dat kwam enerzijds door de uitvinding van de "tjap" -een koperen stempel waarmee wasmotieven repeterend snel konden worden gedrukt- en anderzijds door marktbeschermingsmaatregelen van het lokale bestuur die het grote prijsvoordeel van de Hollandse "batiks" teniet deden. Dit maakte het noodzakelijk om te zien naar nieuwe markten.

Van Indië naar West-Afrika

De handel met West-Afrika begon in 1876 met opdrachten voor wasdruks die het ambachtelijke beeld van batik - met onregelmatigheden en breuklijnen - duidelijk toonden en daar zeer gewaardeerd werden.

In de loop der jaren - vooral sinds het laatste kwart van de vorige eeuw- is de stilering echter een geheel eigen weg gegaan en zijn de batik motieven zeldzaam geworden. Een krachtige, directe en opvallende stijl die men nergens anders aantreft in de wasdruks is daar voor in de plaats gekomen. Ook javaprints en lijmdrukdessins kregen een nieuwe vormgeving.

Javaprints

Het begrip "javaprints" slaat oorspronkelijk op typische batikimitaties die zonder wasdruk worden vervaardigd en een veel grotere mate van perfectie bezitten. Door gebruik te maken van vele verschillende kleurstoffen slaagde men er in een uniek, krachtig en verzadigd kleurpalet op te bouwen die de javaprint een geheel eigen karakter bezorgen. Ook hier past men een zeer oorspronkelijke stilering toe die de javaprints onmiskenbaar exotisch maken.

Gedurende een lange periode werden hier ook Kanga's vervaardigd en naar Oost Afrika geëxporteerd. Kanga's zijn doeken met een kader en een middenmotief, gedrukt op zeer licht doek in primaire kleuren. Dit product is nu uit onze portefeuille verdwenen.

De Europese markt

Naast de zogenaamde "Exo" handel bedrukte Vlisco ook grote hoeveelheden katoen en andere substraten met dessins voor de Europese markt. De opkomst van import uit lagelonenlanden heeft de Nederlandse textielindustrie de das omgedaan. Dit had ook gevolgen voor Vlisco, in 1981 werd de productie voor Europa gestaakt.

Eén "Europees" product blijft echter nog steeds veel gevraagd en is een echt specialisme van Vlisco; de Foulards die wij kennen als boerenzakdoeken. Een kleine en stabiele collectie wordt nog steeds gedrukt en in Nederland verkocht.

Voorbeelden uit deze collectie Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukt textiel voor West en Midden Afrika

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie