1975-2001: Foto-opdrachten Nederlandse geschiedenis > Over de collectie foto-opdrachten 1975 – 2003

Wat is relevant om nu, in beeld, vast te leggen dat mogelijk voor latere generaties van belang kan zijn? Dat is de kernvraag waar het sinds 1975, toen de opdrachten van start gingen, bij iedere nieuwe foto-opdracht die het Rijksmuseum verstrekt om gaat.

De initiatiefnemer, de toenmalige directeur van de afdeling Nederlandse geschiedenis dr. W. Vroom, formuleerde zijn achterliggende gedachten in 1995 als volgt: " Het was de bedoeling van deze opdrachten om een tijdsbeeld van Nederland op te roepen dat de tijd zelf zou overleven. In de kern van de zaak zijn de opdrachten een poging om een probleem op te lossen waarmee alle historische musea worstelen: Hoe de eigen tijd te verzamelen? ".

Het brede terrein van de afdeling Nederlandse geschiedenis, namelijk de nationale geschiedenis van Nederland, maakt het antwoord op deze vraag behoorlijk gecompliceerd. Bij het maken van de keuzes van de thema’s voor de opdrachten ging het toch vaak om enig "fingerspitzengefühl", naast zaken als goed weten wat er speelt in de maatschappij. Wat is nieuw, wat is aan het veranderen? Zo was het natuurlijk een toevalstreffer dat de opdracht over de Tweede Kamer verkiezingen van 1977 ook de moeizaamste kabinetsformatie van na 1945 bleek te behelzen, wat voor het resultaat van de opdracht alleen maar gunstig was.

Een nieuwe generatie
Fotocollectie Rijksmuseum

Voorbeelden uit deze collectie 1975-2001: Foto-opdrachten Nederlandse geschiedenis

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie