Atlantic World > Over de collectie

Deze digitale collectie is opgebouwd uit zeer divers materiaal. Ze omvat in totaal enige duizenden digitale afbeeldingen die samen een beeld schetsen van het leven van Nederlanders in Amerika.

Allerlei onderwerpen komen aan bod. Zo zijn er complete zeldzame contemporaine boeken in opgenomen die de gecompliceerde politieke situatie in Nieuw Nederland beschrijven. Unieke handschriften en tekeningen verbeelden de persoonlijke ervaringen en indrukken van reizigers en van de nieuwe bewoners van de Nieuwe Wereld. Landkaarten tonen hoe beperkt de feitelijke kennis van het gebied was.

De meeste objecten zijn afkomstig uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek en de Library of Congress. Daarnaast zijn er objecten afkomstig uit het Nationaal Archief, het Gemeentearchief Amsterdam, het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en de Plantage Bibliotheek van de Bibliotheek van de Universiteit vanĀ Amsterdam. Samen vormen ze een geheel nieuwe en voor een breed publiek toegankelijke digitale collectie.

Voorbeelden uit deze collectie Atlantic World

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie