Collectie van de zeepfabriek Dobbelman te Nijmegen 1807-1998 > De zeepfabriek Dobbelmann te Nijmegen

De geschiedenis van de zeepfabricage in Nijmegen gaat terug tot 1733, toen het stadsbestuur de broers Abraham en Jacob de Mist een vergunning verleende om een zeepziederij op te richten in de Lange Brouwersstraat. Uit de beginperiode van het bedrijf is weinig archiefmateriaal bewaard gebleven. Het vroegste stuk is uit 1807.

Wikkel van Snippertjes-Zeep.

Zeepfabriek 'het anker'
In 1854 kocht de Duitse immigrant Johann Peter Dobbelmann het bedrijf dat toen Zeepfabriek ‘Het Anker' heette, naar een oud scheepsanker in een gevel van het pand vlak bij de Waalkade, wellicht een vroegere scheepswerf. Het woord ‘anker' vindt men nog terug in enkele zeepmerken.

Het bedrijf zou 114 jaar in de familie Dobbelmann blijven. De tweede ‘n' werd in 1934 om reclametechnische redenen weggelaten.

Internationale bekendheid
Met de vele tientallen zeepproducten, zoals toilet-, scheer- en babyzeep, waspoeder en tandpasta en met merknamen als Biotex, Castella, Sunil en natuurlijk Dobbelman, verwierf de onderneming nationale en zelfs internationale bekendheid. Des te opmerkelijker als men bedenkt dat het bedrijf zijn producten moest ontwikkelen en verkopen in een tijd waarin het met de hygiëne over het algemeen slecht was gesteld.

Zeepproevers
Begon Dobbelmann in 1854 met slechts zeven werknemers, in 1960 gaf het bedrijf aan ruim 500 mensen in en rond Nijmegen werk. De fabriek kende veel verschillende functies binnen het bedrijf. Zo werd bijvoorbeeld de kwaliteit van de zeep bepaald door zogenaamde ‘zeepproevers'.

Overlast
In de jaren zestig en tachtig van de twintigste eeuw kampte het bedrijf met activisten die de fabriek vanwege milieuoverlast uit de woonwijk wilden weren. Er lagen soms enorme zeephopen op straat en bergen schuim puilden uit de riolering.

Einde van het familiebedrijf
In 1968 kwam er een eind aan het familiebedrijf. ‘De Dobbelman', zoals de fabriek bekend stond, ging op in de Nederlandse chemiegigant AKZO, die het in 1987 verkocht aan de Amerikaanse multinational Sara Lee/DE. In 1999 werd de productie naar Denemarken overgeheveld, een jaar later begon de sloop van de fabriek.

Meer afbeeldingen (foto's en reclame) zijn te vinden op de website van het Regionaal Archief Nijmegen

Voorbeelden uit deze collectie Collectie van de zeepfabriek Dobbelman te Nijmegen 1807-1998

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie