De Niestadt foto-collectie van het Zijper Museum > De Paasveetentoonstelling te Schagen

Sinds 1894 wordt op de woensdag tien dagen voor Pasen de paasvee- tentoonstelling gehouden. Na een periode van vasten wilden de Noord-Hollanders met Pasen het beste van het beste vlees op tafel. Slagers gingen daarom al ruim van te voren op zoek naar een prima rund. Er kwamen speciale markten met tentoonstellingen en een wedstrijdelement. Slagers kochten bekroonde dieren, die tot 1940 trots aan de klanten in stad of dorp getoond werden.

Vanaf de jaren ’60, toen de keizersnedetechniek sterk verbeterde, kwamen de zogenoemde dikbillen op: runderen met veel en mals vlees. Begin jaren ’80 waren deze runderen enige tijd in opspraak vanwege het gebruik van groeibevorderende middelen. In en rond Schagen zijn er sinds de jaren ’60 een aantal slagers die als hobby vee afmesten.
Naast rundvee werden ook paarden, schapen en vette varkens tentoongesteld en gekeurd. Vooral sinds de oorlog is er ook een presentatie van de nieuwste landbouwwerktuigen.

In 1993 waren er nog in tien plaatsen in Nederland paasveetentoonstellingen. Schagen was de enige in de open lucht. Wegens veeziekten en strengere overheidsmaatregelen worden de tentoonstellingen steeds schaarser.

(bron: Volkert J. Nobel, Honderd jaar Paasvee in Schagen, Schoorl 1993)

Voorbeelden uit deze collectie De Niestadt foto-collectie van het Zijper Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie