Decoraties Maastrichts aardewerk, 1836-1969 > Decalcomanie

Decalcomaniedecor 2306, SphinxRond 1875 kwamen decalcomanieplaatjes in gebruik bij het decoreren. Dit waren plakprentjes waarop de voorstelling was gedrukt met een soort van glazuur. De prentjes werden ingesmeerd met een speciale kleverige lak, op het voorwerp gelegd en aangewreven. Het papier werd met water verwijderd. In de oven hechtte zich de afbeelding op het aardewerk.

De decalcomanieplaatjes - of kortweg decalco's - werden meestal gekocht bij gespecialiseerde bedrijven. In de collectie komen we decalco's tegen die werden geleverd door Duitse firma's als Zierdruckanstalt Lindenruh in Lindenruh-Glogau, E. Wunderlich in Waldenburg-Altwasser en Buntdruckerei für Keramik Carl Nitzke in Leipzig.

Decalcomanieplaatjes maakten het mogelijk meer gedetailleerde en meerkleurige voorstellingen op de artikelen aan te brengen. In tegenstelling tot eerdere decoratietechnieken, die zowel op als onder de glazuurlaag konden worden aangebracht, werden decalcomanieplaatjes uitsluitend op het glazuur aangebracht.

Voorbeelden uit deze collectie Decoraties Maastrichts aardewerk, 1836-1969

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie