Hoogtepunten van het Letterkundig Museum > Arthur van Schendel (1874-1946)

Arthur van SchendelVan Schendel is een van de belangrijkste prozaschrijvers van de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij debuteerde in 1896 met het verhaal Drogon, maar maakte vooral naam met de neo-romantische werken Een zwerver verliefd (1904) en Een zwerver verdwaald (1907). Veel van zijn werk publiceerde hij eerst in tijdschriften alvorens het in boekvorm te laten verschijnen. De publicatie van zijn zogeheten Hollandse romans Het fregatschip Johanna Maria (1930), Jan Compagnie (1932) en De waterman (1933) betekende een keerpunt in Van Schendels oeuvre.

Archief- en collectie-Van Schendel omvatten gezamenlijk circa 18 meter archivalia en beslaan de periode 1890-1981. Het archief is na Van Schendels dood door de erven-Van Schendel beheerd en in 1980 aan het museum overgedragen. De collectie wordt gevormd door documenten van diverse herkomst, waaronder de nalatenschap van Van Schendels eerste biograaf G.H. ’s-Gravesande en Van Schendels zoon, Arthur van Schendel jr. Archief en collectie omvatten: brieven van en aan Arthur van Schendel, autografen, typoscripten, drukproeven en persoonlijke documenten.

Voor deze site is de in 1935 verschenen roman Een Hollandsch drama uitgekozen (klik op 'inhoudsopgave' om door het document te bladeren).

<< terug naar het overzicht   |   volgende schrijver >>

Voorbeelden uit deze collectie Hoogtepunten van het Letterkundig Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie