Hoogtepunten van het Letterkundig Museum > Henriette Roland Holst (1869-1952)

Henriette Roland HolstHenriette Roland Holst-van der Schalk is een van de belangrijkste dichters van de eerste helft van de twintigste eeuw. Door haar eigen, feminiene toon bereikte zij een enorm lezerspubliek. Zij mengde haar poëzie met haar politieke opvattingen, die zich van uiterst links naar een religieus-socialisme ontwikkelde.

De collectie-H.Roland Holst van het Letterkundig Museum beslaat de periode 1892-1952. De basis van de collectie wordt gevormd door wat bewaard is gebleven van het persoonlijk archief van Henriette Roland Holst dat lange tijd door haar vertrouweling Garmt Stuiveling is beheerd. De collectie is in de loop der jaren uitgebreid met documenten uit andere nalatenschappen en archieven. De collectie omvat: brieven van en aan Henriette Roland Holst van der Schalk, autografen, typoscripten, drukproeven, officiële documenten, persoonlijke documenten en publicaties die door aantekeningen en opdrachten een uniek karakter hebben.

Voor deze site is de in 1923 verschenen dichtbundel Tusschen twee werelden en Het Boek van de Buissche Heide uitgekozen (klik op 'inhoudsopgave' of 'toon serie' om door de documenten te bladeren). Dit laatste is het gastenboek van het bij Zundert gelegen buitenhuis van de familie Roland Holst met daarin, naast teksten van Henriette Roland Holst zelf, persoonlijke aantekeningen, opmerkingen en foto’s van circa 200 gasten, die in de periode 1918-1952 werden ontvangen.

<< terug naar het overzicht   |   volgende schrijver >>

Voorbeelden uit deze collectie Hoogtepunten van het Letterkundig Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie