Jeugdtijdschriften 1883 tot 1950 > Sint-Nicolaas (1894-1900)

Het tijdschrift ‘Sint-Nicolaas’ is bestemd voor de ruime doelgroep van 6- tot 12-jarigen. Er bestaat vermoedelijk het streven om halve of hele jaargangen van het blad als boek uit te geven. Alle elementen die niet in boeken thuishoren zoals raadsels, correspondentie en wedstrijden verschijnen op ongenummerde oranje vellen papier die er los worden ingelegd.

Het tijdschrift is voornamelijk gevuld met korte verhalen rondom emoties en kinderbelevenissen zoals schoolziek zijn, omgaan met dieren, spelen met poppen, op reis gaan en stout zijn. Het blad bevat ook gedichten met een soortgelijke strekking. Ook is er aandacht voor het werkelijke leven van de dieren. De toon van ‘Sint-Nicolaas’ is enigszins neerbuigend.

Iedere maand kunnen lezers in twee leeftijdgroepen meedoen aan wedstrijden. Eén keer per jaar in oktober worden de ‘weldadigheidswedstrijden’ gehouden. Hiervoor moeten de lezers handwerk en knutselwerk opsturen dat bestemd is voor zieke kinderen die onder meer in het Haagse kinderziekenhuis verblijven. Deelnemers kunnen hiermee een prijs winnen, maar worden aangespoord vooral mee te doen om de goede daad op zich.

Onder de medewerkers van ‘Sint-Nicolaas’ bevinden zich Christine Doorman, Thérèse Hoven, Truida Kok, Titia van der Tuuk en Agatha Snellen. Het blad is professioneel geïllustreerd met realistische en zoete, vaak bladvullende prenten. Elk nummer bevat een paginagrote gekleurde illustratie. De vele illustraties zijn voor een groot deel afkomstig uit het buitenland.

Gedigitaliseerd: vol. 3 (1896) – vol. 4 (1897), vol. 7 (1900)

Bekijk exemplaren van Sint-Nicolaas >>
Terug naar het Jeugdtijdschriften overzicht >>

Voorbeelden uit deze collectie Jeugdtijdschriften 1883 tot 1950

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie