Kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers > Het bouwen van de digitale collectie

Ondanks dat het Gemeentearchief al veel ervaring had met grootschalige digitalisering buiten de deur en in huis, was dit project een grote verrassing. Tijdens de digitalisering voor de overzichtstentoonstelling over Eilers bleek namelijk dat het mogelijk was om het oorspronkelijke kleurenprocédé met digitale middelen na te bootsen.

De sets van 3 zwart-wit negatieven werden gescand, waarna elk afzonderlijke beeld werd omgezet naar een positief beeld. Vervolgens werden de beelden omgezet in de kleuren cyaan, magenta en geel zoals vroeger de oorspronkelijke gelatinelagen. Op de negatieven werd vaak aangeduid met welk filter de opname was gemaakt, wat het digitale kleurproces heeft vergemakkelijkt. De 3 scans werden doorzichtig (monotoon) in lagen op elkaar gemonteerd, en vervolgens werd er net zo lang geschoven totdat er één sluitend beeld ontstond. Hierna konden de afzonderlijke beelden worden verenigd.

Het eindproduct was een prachtig CMY kleurenbeeld. Maar dat beeld week soms wel af van de kleuren die Eilers zelf verkoos, zoals te zien op de enkele bewaard gebleven, originele kleurendrukken. Maar ook dát probleem kan door digitale correctie worden opgelost, zodat zelfs de tomaten de roodheid hebben die Eilers na zijn vele experimenten voor ogen had.

Voor meer gedetailleerde informatie over dit proces zie ook de animatie op de site van het gemeentearchief.

Voorbeelden uit deze collectie Kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie