Kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers > Over de collectie

Stilleven met fruitschaal en 3 kruiken op een kastje, Bernard F. Eilers
De kleurbeelden die hier gepresenteerd worden zijn digitaal gecreëerde beelden, samengesteld uit 927 glasnegatieven uit het Gemeentearchief Amsterdam. Om de uitstekende beeldkwaliteit te kunnen bereiken, moesten groepjes van drie vrijwel overeenkomstige zwart-wit negatieven worden gevormd uit de veel grotere totale collectie. Ze waren niet altijd netjes bij elkaar geborgen en bevonden zich onder meerdere glasformaten, vooral bij de 4,5 x 6 cm glasnegatieven. Uiteindelijk waren sommige van deze combinaties geen treffers, maar er zijn toch 309 prachtige beelden overgebleven.

Aangezien Eilers bij deze foto-opnames eigenlijk meer bezig was met kleur dan de eigenlijke artistieke opname, zijn deze beelden gemiddeld genomen niet representatief voor zijn oeuvre. Eilers was een artistiek hoogstaand fotograaf. Hij is vooral bekend geworden vanwege de dromerige en esoterische sfeeropnames die hij maakte, onder andere van Amsterdam.

De totale collectie van Eilers bevat glasnegatieven in verschillende formaten, lantaarnplaatjes, stereodia’s, autochromes en originele afdrukken. In het kader van de overzichtstentoonstelling over Eilers zijn ze in 2004 integraal gedigitaliseerd. De collectie is te bezichtigen op de beeldbank van het Gemeentearchief.

Voorbeelden uit deze collectie Kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie