Monumentenfotografie > Tips voor het zoeken

De foto’s zijn te vinden via de naam van het monument (of object), de naam van de fotograaf, woorden uit de beschrijving, de plaatsnaam, de straatnaam, de datum van opname, of via een trefwoord.

Bij de beschrijving van de foto’s en de glasplaten is uitgegaan van de geschreven informatie op de achterkant van de originele foto’s, en van de oude registerboeken van de glasplaten uit de jaren 1906-1930. Daardoor komen er regelmatig verouderde adressen en begrippen voor in de beschrijving. Vooral bij straatnamen is dit het geval. Voor de juiste actuele schrijfwijze van de plaatsnaam is gebruik gemaakt van de Lijst van Nederlandse Gemeenten. Indien de naam van de fotograaf niet bekend was, met name bij de afbeeldingen die aan de Rijksdienst zijn geschonken, is hij als ‘onbekend’ opgenomen.

Soms is het ‘wat’ onbekend . Bijvoorbeeld bij een foto van een inmiddels verdwenen huis, een foto van een onbekend dorpsgezicht of afbeeldingen van allerlei liturgische voorwerpen zoals een avondmaalsbeker, waarvan de herkomst onduidelijk is.

Fouten in de beschrijvingen zijn er ongetwijfeld: het was niet altijd gemakkelijk de diverse handschriften uit het eerste kwart van de vorige eeuw te ontcijferen.

Mocht u ontbrekende gegevens willen aanvullen of foutieve informatie willen verbeteren, wilt u dit dan via een e-mail aan FTA@Monumentenzorg.nl kenbaar maken? Bij voorbaat heel veel dank!

Voorbeelden uit deze collectie Monumentenfotografie

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie