Nederland - Japan

Een collectie van Koninklijke Bibliotheek, National Diet Library

In 1609, negen jaar nadat de eerste Nederlanders Japan hebben bereikt, gaat de Verenigde Oost-Indische Compagnie handelsbetrekkingen aan met het verre en onbekende land. Nederlandse handelaren en hun gevolg mogen zich, na enige tijd, vestigen op het eilandje Deshima voor de kust van de stad Nagasaki. Hier zal meer dan tweehonderdvijftig jaar lang de Nederlandse vlag blijven wapperen. Bijna al die tijd zijn de Nederlanders de enige Europeanen die in het land mogen verblijven.

Nederlandse delegatie

Wanneer in het midden van de negentiende eeuw Japan wordt gedwongen haar grenzen te openen, verdwijnt de Nederlandse uitzonderingspositie. Na de Meiji-restauratie van 1868 krijgt de Nederlands–Japanse relatie een andere betekenis en inhoud.

In 2009 wordt herdacht dat beide landen vierhonderd jaar met elkaar zijn verbonden. De Koninklijke Bibliotheek (de Nationale bibliotheek van Nederland) en de National Diet Library (de Nationale bibliotheek van Japan) besteden op hun websites aandacht aan deze unieke, gemeenschappelijke geschiedenis.

Bekijk hier de Japanse webtentoonstelling over 400 jaar verbondenheid met Nederland.

Voorbeelden uit deze collectie Nederland - Japan

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie