Nederland - Japan > 1823: De groeiende Nederlandse invloed in Japan

In 1823 komt de arts Philipp Franz von Siebold (1796 - 1866) aan op Deshima. Als factorijarts zal hij zich gaan bezighouden met de gezondheidszorg van de compagniesdienaren. Daar blijft het echter niet bij. Von Siebold mag – met toestemming van de Japanse overheid - op de vaste wal een artsenschool en ziekenhuis starten. Door zijn werk krijgt hij grote invloed op de Japanse gezondheidszorg. Von Siebold is daarmee de wegbereider geworden van latere artsen zoals Jonkheer Johannes L.C. Pompe van Meerdervoort en Toon Bauduin.

Prins Fizen op Gedeh

Ook op andere gebieden helpen Nederlanders mee aan de ontwikkeling van het moderne Japan. Hendrik Hardes bouwt een fabriek voor stoommachines in Nagasaki. De marineofficier Gerhardus Fabius ontwikkelt een trainingsprogramma voor Japanse marineofficieren. Veel van zijn leerlingen maken carrière en sommigen bezoeken later Nederland.
De Nederlandse regering schenkt het raderstoomschip Soembing aan Japan. Dat heeft het beoogde effect, de Japanners bestellen verschillende stoomschepen bij Nederlandse werven.

<<Vorige thema | Volgend thema>>

Terug naar thema's

Voorbeelden uit deze collectie Nederland - Japan

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie