Ontwerpen voor de PTT, een beeldverhaal van 150 jaar > Over de Collectie

Ontwerp door Piet Zwart, 1931.

Een postzegelprijsvraag in 1920 heeft uitgewezen dat het moeilijk is om uitvoering en ontwerp in één hand te houden. Het ontwerpen van postzegels stelt zoveel technische eisen aan een kunstenaar dat maar weinigen daaraan kunnen voldoen.

Voor het productieproces wordt daarom een beroep gedaan op de expertise die aanwezig is bij drukkerij Joh. Enschedé. Deze Haarlemse drukkerij drukt al vanaf de negentiende eeuw de Nederlandse waardepapieren, en dus ook de postzegels. Deskundige typografen en graveurs als Jan van Krimpen en Sem Hartz voeren de ontwerpen van de kunstenaars uit.

De PTT kan daardoor aan heel verschillende kunstenaars opdrachten geven, zoals architect Michiel de Klerk, vormgever en typograaf Nicolaas Jacobus van de Vecht en de expressionistische schilder Jan Sluyters. In de jaren dertig introduceren Piet Zwart, Gerard Kiljan en Paul Schuitema de Nieuwe Zakelijkheid, met gebruikmaking van de fotocollage. De gekozen ontwerpers zijn steeds vertegenwoordigers van eigentijdse kunststromingen.

Het Museum voor Communicatie beheert deze unieke collectie Nederlandse postzegelontwerpen die het volledige proces van de totstandkoming van de postzegel omvat. Van de eerste schetsen definitieve ontwerpen en drukproeven tot aan de uiteindelijke postzegels. Ook honderden alternatieve en afgekeurde ontwerpen maken deel uit van de collectie. De ruim 10.000 objecten worden in het museum niet getoond. Het materiaal is alleen als digitale collectie te bekijken op het Geheugen en via de website http://www.postzegelontwerpen.nl/.

Voorbeelden uit deze collectie Ontwerpen voor de PTT, een beeldverhaal van 150 jaar

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie