Oorlogsaffiches 1940-1945 > Digitale les

 Foto: Beklad Duits afficheTijdens de Duitse bezetting werden veel propaganda-affiches beklad of van de muren geschuurd. De daders beschouwden dit als een verzetsdaad en de risico's om gepakt te worden waren redelijk klein. De Duitse irritatie groeide met de dag. Strenge straffen werden in het vooruitzicht gesteld.

In de digitale les bij deze collectie kruipen de leerlingen in de huid van een dader en moeten proberen zoveel mogelijk propaganda-affiches te bewerken. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want wat zijn nu precies propagandaposters en wat zijn voorlichtingsposters die de bevolking nuttige adviezen gaven? En lukt het om uit de handen van de Duitsers te blijven?

Voor het spel is louter gebruik gemaakt van authentiek historisch materiaal. De spelers lopen over stadsplattegronden uit de oorlogsjaren. De posters en foto's komen uit de collectie van het NIOD. Zelfs de grafitti's waarmee de posters worden beklad is echt. Kreten als OZO (Oranje zal overwinnen) werden gekopieerd uit heimelijk gemaakte foto's uit de jaren 1940-1945.

De digitale les kan al bekeken worden maar is nog niet helemaal klaar. Het laden van de les kan enige tijd duren.

Start de digitale les

Voorbeelden uit deze collectie Oorlogsaffiches 1940-1945

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie