Portretten en afbeeldingen van joods Nederland rond 1900 > Portretfoto's

Louis de VriesIn 1996 kreeg het Joods Historisch Museum in Amsterdam een verzameling van 1200 glasnegatieven afkomstig uit het atelier van portretfotograaf Jacob Merkelbach, met portretten van zijn joodse clientèle.
Jacob Merkelbach werd in 1877 in Amsterdam geboren, als zoon van een winkelier in camera's, stereoscopen, lantaarnplaatjes en toverlantaarns. Merkelbach werkte achtereenvolgens bij zijn vader en zijn zwager, die een portretatelier had, en leerde zo het vak van portretfotograaf.

Op 13 april 1913 begon Merkelbach een eigen atelier op de 5e etage van het Hirschgebouw aan het Leidseplein. Zijn zeer luxueus ingerichte atelier trok al vanaf het begin een deftige klantenkring.
Onder de klanten bevonden zich vele joodse zakenlieden, intellectuelen en kunstenaars. Zo treffen we portretten aan van de artieste Chaja Goldstein, de nog zeer jeugdige Abel Herzberg -die later bekend zou worden als advocaat en schrijver- en de acteur Louis de Vries.

De foto's van Merkelbach geven een fraai beeld van de joodse elite in het Amsterdam van de jaren 1915 tot 1940. Niet alleen ziet men hoe men zich kleedde, maar ook is op sommige foto's te zien hoe men zijn huis inrichtte.

Jacob Merkelbach overleed op 6 februari 1942, waarna zijn dochter Mies Roosenboom-Merkelbach het atelier voortzette. In 1969 werd het atelier opgeheven.

Voorbeelden uit deze collectie Portretten en afbeeldingen van joods Nederland rond 1900

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie