Portretten en afbeeldingen van joods Nederland rond 1900 > Prentbriefkaarten

KniertjeDeze collectie van duizend prentbriefkaarten is bijeengebracht door verzamelaar Jaap van Velzen en kwam in 1998 in het bezit van het Joods Historisch Museum.
Op de meeste kaarten zien we de Amsterdamse jodenbuurt waar een belangrijk deel van de Nederlandse joden woonde. Maar er zijn ook tweehonderd kaarten uit 'de Mediene', de joodse gemeenten in 'de provincie', buiten Amsterdam. Op de dorps- en stadsgezichten zien we vaak een synagoge of joodse begraafplaats. Soms volledig in beeld, maar op andere kaarten verscholen, en ooit door een afzender voorzien van een pijl met daarbij 'synagoge'.

De meeste van de kaarten dateren uit het begin van de twintigste eeuw, de 'gouden tijd' van de prentbriefkaart. De briefkaart doet zijn intrede in 1870. Eerst als wenskaart, waarvan we er in deze collectie enkele tientallen vinden, vooral voor Joods Nieuwjaar.
Later, vanaf 1883, verschijnen de eerste prentbriefkaarten met topografische afbeelding, die al snel bijzonder populair worden. Het derde type prentbriefkaarten in deze collectie is een verzameling kaarten met joodse artiesten, waaronder zangers, acteurs, goochelaars en komieken.

Voorbeelden uit deze collectie Portretten en afbeeldingen van joods Nederland rond 1900

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie