Prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis > Over de collectie

Prinses Juliana en prins Bernhard in hun verlovingstijd, 1936

De collectie prentbriefkaarten vindt zijn oorsprong in een andere tijd. In de regeringsperiode van koningin Wilhelmina, van 1898 tot 1948, was de afstand tussen het staatshoofd en de bevolking groot. Er bestond veel eerbied voor de vorstin. Wilhelmina wordt vaak afgebeeld als een strenge moeder des vaderlands, die in het openbaar weinig emoties toonde.

Kroonprinses Juliana was veel minder gesteld op het protocol. Toen zij zich in 1936 met prins Bernhard verloofde, trad zij uit de schaduw van haar moeder. De bevolking doopte het paar liefdevol 'Juul en Benno' en toonde grote belangstelling voor de prinses en haar sportieve, avontuurlijke echtgenoot. Bloemenhuldes en vlagvertoon vergezelden de vele koninklijke optredens in het land.

De prentbriefkaarten verbeelden deze liefde voor Oranje. Elke foto uit de verzameling, van staatsieportret tot vakantiekiekje, getuigt van een bijna kritiekloze bewondering voor de koninklijke familie. De collectie geeft dan ook géén representatief overzicht van de geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis.

Voorbeelden uit deze collectie Prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie