Streekdrachten in Nederland > Thema: Altijd bezig met kleding

 

Kleding is de afgelopen vijftig jaar steeds meer een wegwerpartikel geworden. Onze kleding gaat meestal maar enkele seizoenen mee. Zelfs als die kleding dan nog niet versleten is, zijn we er wel op uit gekeken.

Vroeger waren kleding en linnengoed kostbaar bezit. Er werd veel tijd aan besteed en zuinig mee om gegaan. Jonge meisjes leerden handwerktechnieken, waar ze als huisvrouw en moeder veel aan zouden hebben. Later werkten ze aan hun uitzet, een kleine of grotere voorraad linnengoed en lijfgoed, waarmee ze voorlopig vooruit konden in hun huwelijk.

Vrouwen maakten sommige kledingstukken zelf. Andere kledingstukken werden bij gespecialiseerde naaisters besteld. Mutsenmaaksters maakten de mutsen en wasten ze ook. Alle kleding werd met zorg onderhouden en opgeborgen. Niet iedereen bezat echter veel kleding. In armere gezinnen werd eindeloos versteld en gerepareerd. Maar ook rijkere mensen repareerden hun daagse kleding. Een stop in je kleding was geen schande, een gat wel.

Veel textiel werd hergebruikt. Met een verwassen schouderdoek kon nog best een nieuw kledingstuk worden gevoerd en kleine restjes van een mooi stofje werden aan elkaar gepast tot babyjakje.

Bekijk alle objecten van:

Nuttig en fraai handwerk


Maken en vermaken


Wassen en luchten


Opvouwen en opbergen


Mutsen maken en wassen

Voorbeelden uit deze collectie Streekdrachten in Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie