Streekdrachten in Nederland > Thema: De collectie 1898

 

Bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 werd er ter ere van haar in Amsterdam een tentoonstelling gehouden van ‘Nationale Kleederdrachten van Harer Majesteits onderdanen’. Daarvoor waren streekdrachten uit het hele land bij elkaar gebracht. Na de tijdelijke tentoonstelling vond men het jammer dat alle kleding weer terug zou gaan naar de eigenaars. De tentoonstelling bood immers een uniek overzicht van streekdrachten die op het punt stonden te verdwijnen uit het dagelijks leven. Steeds meer mensen gingen algemene modekleding dragen.

Zo ontstond een initiatief om de kleding van de tentoonstelling zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Dat lukte grotendeels en de kostuums werden tot 1916 opgesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam. Toen werden ze overgedaan aan het net opgerichte Nederlands Openluchtmuseum. Daar vormde de collectie de basis voor de huidige verzameling streekdrachten.

De collectie leek na de Tweede Wereldoorlog, samen met veel andere stukken uit het Openluchtmuseum, helaas verloren gegaan. Leek, want enkele jaren geleden werd ontdekt dat er toch nog een flink aantal kledingstukken uit de oorspronkelijke collectie van 1898 bewaard is gebleven. Deze kledingstukken geven met de foto’s van de kostuums uit 1898 belangrijke informatie over de Nederlandse streekdrachten aan het einde van de 19de eeuw.

Bekijk alle objecten van de collectie 1898 >>

Voorbeelden uit deze collectie Streekdrachten in Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie