Streekdrachten in Nederland > Thema: Veelzeggende kleding

Mensen uit dezelfde streek of plaats dragen ongeveer dezelfde kleding. Zo kunnen we herkennen waar ze vandaan komen. Maar binnen zo’n streekdracht zijn er ook weer heel veel verschillen.

Speciale kleding speelt vaak een rol bij belangrijke momenten in het leven. Meestal zijn dat overgangsmomenten zoals geboorte, doop, huwelijk en begrafenis. In de streekgebonden kleding had iedere levensfase eigen, kenmerkende kleding.
 
Het dragen van rouwkleding na de dood van een familielid kennen wij bijna niet meer. Soms wordt bij een begrafenis donkere kleding gedragen. Vroeger was het gebruikelijk om na een overlijden in de familie langere tijd aangepaste kleding te dragen. In de streekdrachten speelt dat gebruik tot vandaag de dag een belangrijke rol.
 
In sommige plaatsen kon je aan de kleding zien of iemand uit een familie van bijvoorbeeld boeren of vissers kwam. Rijke en minder rijke mensen droegen ongeveer dezelfde kleding. Wel was er verschil in de kwaliteit en hoeveelheid van hun kleding en sieraden. In sommige plaatsen was aan de kleding of aan accessoires te zien of iemand rooms-katholiek of protestant was.

Bekijk alle objecten van :

Levensfase

 

In en uit de rouw

 

Beroep

 

Welstand

 

Religie

Voorbeelden uit deze collectie Streekdrachten in Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie