Streekdrachten in Nederland > Verantwoording

De voorwerpen in de collectie streekdrachten op deze site worden beheerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Ze maken deel uit van de ‘Collectie Koningin Wilhelmina’, eigendom van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis van Oranje-Nassau, van de Rijkscollectie en van de documentaire collecties van het Openluchtmuseum.

De selectie van de 7883 voorwerpen geeft een zo breed mogelijk beeld van wat het Openluchtmuseum in huis heeft op het gebied van de Nederlandse streekdrachten. Driedimensionale voorwerpen als kleding, sieraden, accessoires en schilderijen zijn in het museum gefotografeerd. Om dit binnen een beperkte tijd te realiseren zijn de objecten gefotografeerd zoals ze uit het depot kwamen: vlak of op een eenvoudige standaard, als los voorwerp tegen een neutrale achtergrond.

De gegevens bij de foto’s tonen een momentopname in de museumregistratie. Het ene object is uitvoeriger beschreven dan het andere. Voor dit project zijn zoveel mogelijk data uit de oudere registratie op papier verwerkt in de digitale databank. Daarbij zijn extra trefwoorden toegevoegd. Deze maken vrij zoeken en zoeken op thema mogelijk.

Het museum houdt zich aanbevolen voor aanvullingen die kunnen bijdragen aan de verbetering van de ontsluiting van de collectie. Deze kunnen niet op deze site worden toegevoegd, maar wel in de museumregistratie worden opgenomen.

Voorbeelden uit deze collectie Streekdrachten in Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie