Hoogtepunten van het Letterkundig Museum > Het materiaal

Al het materiaal behoort tot collecties en archieven die in een eerder stadium in het kader van het landelijk Conserveringsprogramma Metamorfoze op microfilm zijn gezet. Om een groter publiek kennis te laten maken met deze collecties zijn voor deze site dertien stukken uit elf auteurscollecties gekozen die representatief zijn voor de betreffende collectie, maar die ook een goed beeld geven van wat zich zoal in de totale collectie van het museum bevindt.

Alle stukken (behalve het gastenboek Het Boek van de Buissche Heide) zijn teksten van een dichtbundel, roman, toneelstuk of een enkel gedicht. Meestal zijn de teksten door de dichter of schrijver met de hand geschreven, maar een enkele keer zijn de teksten of gedeelten daarvan er in getypte of gedrukte vorm.

Om de authenticiteit van het materiaal zoveel mogelijk te bewaren is er voor gekozen de stukken in hun oorspronkelijke staat te scannen. Dit wil in enkele gevallen zeggen dat bepaalde tekstgedeeltes ondersteboven worden getoond, omdat de schrijver (Gorter bijvoorbeeld) nu eenmaal tijdens het schrijven aan Mei het schriftje waarin hij werkte op zijn kop keerde en verder schreef. In andere gevallen (Soleares van Slauerhoff bijvoorbeeld) wil dat zeggen dat ook alle los liggende tekstblaadjes als onderdeel van het cahier zijn mee gedigitaliseerd, omdat de schrijver die nu eenmaal heeft tussengevoegd en zij daardoor een onlosmakelijk deel van de tekst zijn geworden. Doorgehaalde tekstgedeelten of tekstpagina’s zijn gedigitaliseerd. Blanco pagina’s in het algemeen niet, alleen als een beter begrip voor bijvoorbeeld de pagina-indeling dat rechtvaardigde zijn blanco pagina’s echter wel gedigitaliseerd.

terug naar Over de collectie >>

Voorbeelden uit deze collectie Hoogtepunten van het Letterkundig Museum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie