Over het Geheugen van Nederland

Beeldbank het Geheugen van Nederland
Online erfgoedcollecties - schilderijen, tekeningen, postzegels, affiches en foto's

Het Geheugen van Nederland is een beeldbank met schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels uit meer dan honderd Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. In het Geheugen van Nederland kunt u rustig ronddwalen, maar u kunt ook gericht zoeken naar beeldmateriaal over specifieke onderwerpen.

Bekijk de afbeeldingen per instelling.
Bekijk de afbeeldingen per thema.

Zoek ook in Delpher
Bent u op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Wilt u meer weten over politiek-maatschappelijke thema’s, uw woonplaats of familie? Dan is de website Delpher een mooie aanvulling op het beeldmateriaal uit het Geheugen van Nederland. Delpher geeft u toegang tot vier eeuwen gedigitaliseerd nieuws uit kranten, tijdschriften en radiobulletins en tot honderdduizenden boeken. Zoek in Delpher.

Koninklijke Bibliotheek
Het Geheugen van Nederland is een dienst van de Koninklijke Bibliotheek. Bij de KB worden alle digitale afbeeldingen opgeslagen en wordt de website van het Geheugen onderhouden. De verschillende collecties op het Geheugen van Nederland zijn tot stand gekomen in samenwerking met de deelnemende musea, bibliotheken en archieven. Hier treft u een overzicht aan van alle deelnemende erfgoedinstellingen.

Geschiedenis van het Geheugen van Nederland
Het Geheugen van Nederland is een van de oudste en best bezochte beeldbanken op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland. Hij is ontstaan uit een digitaliseringsprogramma dat bedoeld was om Nederlandse erfgoedinstellingen ervaring op te laten doen met digitalisering en het op internet toegankelijk maken van collecties. Het programma werd gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en liep van 1999-2009. De Koninklijke Bibliotheek voerde het programma uit.

Het programma is inmiddels afgelopen. In 2012 zijn de laatste collecties aan de website toegevoegd. Sindsdien is het niet meer mogelijk nieuwe collecties aan het Geheugen toe te voegen. Dit zal voorlopig zo blijven. De Koninklijke Bibliotheek blijft de website wel onderhouden.

Europeana
Het Geheugen van Nederland levert waar mogelijk afbeeldingen aan de Europese beeldbank Europeana.