Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukt textiel voor West en Midden Afrika > Over de collectie

Cretonne

Een grote verzameling prachtige stoffen heeft van oudsher gediend als inspiratiebron voor de ontwerpafdeling. In 1961 werd deze collectie ondergebracht in het bedrijfsmuseum: Stichting Pieter Fentener van Vlissingen (het Vliscomuseum). De collectie is naast aankopen ook door schenkingen en vooral door eigen fabricage tot stand gekomen.

De museale collectie bestaat onder andere uit originele batikproducten uit Indonesiƫ, maar ook geweven doeken, Ikats, Japanse katagami's, dekens. Een ander deel van de collectie bestaat uit producten zoals handdrukstalen en rouleaudrukstalen voor vele afzetgebieden wereldwijd die door de firma van Vlissingen zijn geproduceerd op basis van inspiratiebronnen, zoals staaltjes etnisch textiel, uit dezelfde collectie.

De digitale collectie

Vanwege de vergankelijkheid van de stoffen zijn de 13.375 objecten in 1982 gefotografeerd met een professionele camera (Minolta 9XI) in een studio met professionele belichting. Van alle foto's zijn de negatieven (kleinbeeld 24x36 mm.) als enkele negatieven (niet in strip) in 10 postzegelalbums geordend. De negatieven zijn echter ook vergankelijk. Om de kennis en het huidige visuele beeld te bewaren zijn de negatieven nu gedigitaliseerd.

Voorbeelden uit deze collectie Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukt textiel voor West en Midden Afrika

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie