Modetijdschrift De Gracieuse > De digitale collectie

In 2001 werd het blad De Gracieuse geselecteerd om geconserveerd te worden in het kader van het Metamorfoze programma. Bij dit conserveringsprogramma worden kwetsbare collecties gefilmd en op microfiche gezet. Voor Het Geheugen van Nederland werden deze films vervolgens gedigitaliseerd.

De 74 jaargangen van De Gracieuse uit de periode 1862-1936 werden door Microformat op film gezet. Ingesloten bij De Gracieuse waren patronen, de zogenoemde radeerbladen. Deze radeerbladen werden er vooraf uitgehaald en vervolgens, na de verfilming, weer op de juiste plaats ingevoegd.

Om te kijken of alle radeerbladen en kleurenafbeeldingen weer teruggeplaatst waren in de juiste uitgaven, vond een één-op-één-controle van de digitale bestanden plaats - aan de hand van de originele uitgaven.

In totaal werden 32.000 pagina’s tekst en zwartwit-afbeeldingen, 963 radeerbladen en 1200 kleurafbeeldingen gefilmd en gedigitaliseerd.

Voor Het Geheugen van Nederland maakte Microformat van alle beelden vijf afgeleiden - gecomprimeerde versies - in verschillende resoluties en groottes. Om een optimaal eindresultaat te krijgen, zijn er tests uitgevoerd op verschillende momenten tijdens het productieproces. Zo bleek op een bepaald moment dat een beter resultaat mogelijk was als het digitaliseren vanuit een negatieve film plaatsvond.

Voorbeelden uit deze collectie Modetijdschrift De Gracieuse

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie